TYP: a1

Kartoflanka berlińska

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 1 godziny

4 ziemniaki (50 dag)
1-2 cebule (10 dag)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
4-5 szklanek rosołu (np. wywaru z gotowania mięsa, bulionu mięsno-warzywnego)
1 łyżka majeranku
15 dag wędzonego boczku (lub dobrej kiełbasy)
oliwa
sól
pieprz

Cebulę drobno pokroić, lekko posolić, zeszklić na oliwie w garnku. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, dołożyć do cebuli, chwilę smażyć mieszając. Marchew, pietruszkę i seler pokroić, dodać do ziemniaków wraz z gorącym bulionem, zagotować. Wsypać majeranek, gotować ok. pół godziny.
Warzywa rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków.
Boczek pokroić na drobną kostkę, zrumienić na patelni, dodać do zupy. Doprawić do smaku.
Można podawać z grzankami, chociaż sama jest również wyśmienita.

0 0
Komentarze
Zbigniew Stankiewicz: po co rozdrabniać warzywa?
wtorek, 30 stycznia 2018, 17:04 Skomentuj
0 0
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3