Chleb z oliwkami
Porcje
więcej niż 6 porcji
- 7 szklanek mąki pszennej
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 i 1/3 szklanki oliwek bez pestek
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 paczki drożdży, można zastąpić połową opakowania suchych
- 3 łyżki posiekanej pietruszki, kolendry, lub mięty
- 2 szklanki delikatnie ciepłej wody
Bardzo pyszny chlebek, który spokojnie można zrobić na jachcie, zwłaszcza pływając w okolicach Grecji i Włoch. Przepis na niego jest taki:
Pokrojoną w talarki cebulę zeszklimy na oliwie.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy przestudzoną cebulę, oliwki pokrojone w plasterki, drożdże , sól, oraz posiekaną pietruszkę lub inne zieleninę.
Wlewamy 2 szklanki wody.
Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli ciasto jest zbyt suche dolewamy ciepłej wody. Następnie zagniatamy ciasto ok. 10 min.
Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na pół i formujemy dwa bochenki.
Przekładamy na natłuszczoną blaszkę, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy aż wyrosną.
Włączamy piekarnik na 220 stopni C.
Wyrośnięte chlebki nacinamy, smarujemy oliwką i wstawiamy do piekarnika uprzednio spryskanego wodą.
Duże bochenki pieczemy 40 min.