TYP: a1

Chleb z oliwkami

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
więcej niż 6 porcji
Czas
do 2 godzin
- 7 szklanek mąki pszennej - 2 czerwone cebule - 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek - 1 i 1/3 szklanki oliwek bez pestek - 2 łyżeczki soli - 1/3 paczki drożdży, można zastąpić połową opakowania suchych - 3 łyżki posiekanej pietruszki, kolendry, lub mięty - 2 szklanki delikatnie ciepłej wody
Bardzo pyszny chlebek, który spokojnie można zrobić na jachcie, zwłaszcza pływając w okolicach Grecji i Włoch. Przepis na niego jest taki: Pokrojoną w talarki cebulę zeszklimy na oliwie. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy przestudzoną cebulę, oliwki pokrojone w plasterki, drożdże , sól, oraz posiekaną pietruszkę lub inne zieleninę. Wlewamy 2 szklanki wody. Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli ciasto jest zbyt suche dolewamy ciepłej wody. Następnie zagniatamy ciasto ok. 10 min. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na pół i formujemy dwa bochenki. Przekładamy na natłuszczoną blaszkę, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy aż wyrosną. Włączamy piekarnik na 220 stopni C. Wyrośnięte chlebki nacinamy, smarujemy oliwką i wstawiamy do piekarnika uprzednio spryskanego wodą. Duże bochenki pieczemy 40 min.
0 0
Komentarze
Smakosze dania
dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3