Chłodnik
3 filiżanki kefiru
1 filiżanka maślanki
1/2 filiżanki jogurtu naturalnego
2 filiżanki chudego mleka
2 garście posiekanej sałaty
2 garście posiekanej botwinki (młode listki)
6 rzodkiewek, cienko pokrojone
2 szczypiorki wraz z cebulkami, drobno pokrojone
4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki
1/3 średniego ogórka cienko pokrojonego
sól
Wszystkie warzywa drobno pokroić, w miarę możliwości urozmaicając kształty np rzodkiewkę w okręgi a ogórek w cienkie 1,5 cm paski. Dodać kefir, maślankę, jogurt naturalny i mleko, posolić. Wstawić do lodówki na 20 minut.
Najlepiej podawać z ziemniakami na osobnym talerzu, przyrządzanymi na dowolny sposób: gotowane, pieczone, smażone; z dodatkiem podsmażonej cebuli, boczku czy kiełbasy wiejskiej, posypane tymiankiem lub koperkiem.