TYP: a1

Chłodnik

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 30 minut
3 filiżanki kefiru 1 filiżanka maślanki 1/2 filiżanki jogurtu naturalnego 2 filiżanki chudego mleka 2 garście posiekanej sałaty 2 garście posiekanej botwinki (młode listki) 6 rzodkiewek, cienko pokrojone 2 szczypiorki wraz z cebulkami, drobno pokrojone 4 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki 1/3 średniego ogórka cienko pokrojonego sól
Wszystkie warzywa drobno pokroić, w miarę możliwości urozmaicając kształty np rzodkiewkę w okręgi a ogórek w cienkie 1,5 cm paski. Dodać kefir, maślankę, jogurt naturalny i mleko, posolić. Wstawić do lodówki na 20 minut. Najlepiej podawać z ziemniakami na osobnym talerzu, przyrządzanymi na dowolny sposób: gotowane, pieczone, smażone; z dodatkiem podsmażonej cebuli, boczku czy kiełbasy wiejskiej, posypane tymiankiem lub koperkiem.
0 0
Komentarze
Smakosze dania
dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3