TYP: a1

Kaszubski chłodnik buraczkowy

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 1 godziny
2 - 3 młode buraki 1 świeży lub kiszony ogórek 2 duże kefiry pół pęczka szczypiorku 3 jajka pieprz, sól sok z cytryny lub woda spod ogórków kiszonych
Wiosenno - letnia pyszna potrawa na gorące dni. Buraki ugotować w łupinach w małej ilości wody. Następnie obrać i drobno pokroić w kostkę. Dodać drobno pokrojonego ogórka (jeśli nie ma kiszonego to świeżego) i pół pęczka posiekanego szczypiorku. Zakwasić wodą spod ogóków, a jeśli nie ma, to cytryną. Zalać wszystko kefirem, doprawić pieprzem i solą. Do każdej porcji dodać na wierzch ugotowane na twardo jajko, pokrojone w ćwiartki.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3