Zupa z pomidorów
1000 g pomidorów
• 1 l bulionu
• 1 cebula
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• 100 ml śmietanki 18%
• 1 marchewka
• cukier
• sól
• pieprz
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie po czym dodać marchewkę pokrojoną w plastry i pomidory pokrojone na kawałki. Całość wymieszać i dusić około 10 minut. Po tym czasie przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać jeszcze przecier pomidorowy i gotować około 20 minut. Następnie zupę przetrzeć przez sito, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na koniec dodać jeszcze śmietanę i ponownie całość zmiksować. Podgrzać cały czas ubijając.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.