Co jada prawdziwy Mafioso, co warto spróbować w niewielkich trattoriach na Sycylii, czy też znajdujących się w „Małej Italii” w Nowym Jorku. O tym opowiada ta niewielka książeczka.
Warto po nią sięgnąć, bowiem oprócz przepisów na dwanaście typowych „mafijnych” menu, znajdziemy tu także anegdoty z dziejów najsłynniejszej organizacji przestępczej. Potraw opisanych na tych kartach jest sporo, kierując się tymi przepisami możemy się poczuć jak Don Corleone, a prawdziwie sycylijska kuchnia utraci część swojej tajemniczości. Jest to bowiem przewodnik po prostych, łatwych do przygotowania dań popularnych wśród członków „Cosa Nostry”. Całe szczęście, że w tym wypadku nie obowiązywała autora „omerta” czyli przysięga milczenia. Przystawki, dania główne, wreszcie desery – to wszystko tu znajdziemy i wszystko jest smakowite, pachnące i sycące. Co jak co, ale mafiosi znali się nie tylko na ciemnych interesach i przemocy, znali się także na dobrej kuchni. Książkę zdobią oprócz zamieszczonych tu przepisów i owych wspomnianych „mafijnych” anegdot, także czarno-białe zdjęcia pochodzące z najsłynniejszych gangsterskich filmów. Nie da się ukryć, wydawca zadbał o odpowiedni klimat tej specyficznej książki kucharskiej – została ona także „ozdobiona” prawdziwą przestrzeliną. Wygląda na to, że brała udział w jednej z mafijnych akcji!
„Mafijna książka kucharska – Kuchnia włosko-amerykańska” Joe Cipolla
MULTICO Oficyna Wydawnicza
stron: 64
cena: 19,90 zł