TYP: a1

Spaghetti z parmezanem i cukinią

sobota, 4 lutego 2012
MZ

Dzień jak na tę porę roku był niezwykle ciepły. Nic więc w tym dziwnego, że Vito z przyjemnością usiadł przed domem, aby rozgrzać swoje już leciwe kości w promieniach słońca i napaść wzrok widokiem, jaki się przed nim roztaczał. A było na co patrzeć, w zatoce, nad którą wznosił się dom Vito, panował spory ruch, bieliły się w słońcu żagle kilku jachtów, zmierzających w stronę pobliskiego portu. W kierunku Palermo, w większej odległości, tak gdzieś na granicy horyzontu, płynął gigantyczny statek pasażerski. Bliżej brzegu kilka rybackich łódek kołysało się delikatnie na falach. A wszystko to skąpane było w mocno świecącym słońcu.

Dodatkową radość sprawiał mu dochodzący z wnętrza domu zapach, połączony z odgłosem krzątaniny w kuchni. To przemiła i niezwykle kształtna oraz gospodarna dziewczyna o pięknym imieniu Marija, właśnie zaczynała przygotowywać smakowite spaghetti con parmigiana di zucchine. Od pewnego czasu przestała być tylko odwiedzającą go kucharką - zaczęła dzielić z nim nie tylko stół, ale i łoże. Vito skończył lekturę listu, w którym jego przyjaciel z Polski opisywał z przejęciem i grozą falę 30-stopniowych mrozów, jakie tamże panowały. No cóż – szepnął Vito – zawsze znajdziemy w sobie dość siły, aby znieść czyjeś nieszczęście – jeszcze raz potoczył wzrokiem po rozświetlonej zatoce, po czym wstał i wszedł do domu, gdzie Marija właśnie kończyła nakrywać do stołu.

Spaghetti z parmezanem i cukinią
 
Dwie cebule zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pomidory i kilka listków bazylii, przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut. W tym samym czasie, na drugiej patelni podgrzać oliwę, podsmażyć na niej pokrojoną w długie paski cukinię, uprzednio pozbawioną pestek. Smażyć, aż nabierze złocistego koloru, po czym wyjąć i odsączyć z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku. Teraz dodać ją do sosu pomidorowego i gotować jeszcze przez 10 minut. Makaron spaghetti lub bucatini – czyli trochę grubsze spaghetti – ugotować al dente. Po ugotowaniu wyłożyć na patelnię, w której smażyły się cukinie. Całość polać sosem, wymieszać i posypać sporą ilością startego parmezanu. (To jeden z nielicznych przepisów, w których makaron polewamy sosem, a nie wkładamy go do sosu.)

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 20 maja

Z Jastarni do Władysławowa wyruszył zasłużony dla polskiego żeglarstwa s/y "Generał Zaruski"; po latach niszczenia w ośrodku w Jastarni zapadły decyzje i znalazły się środki na kapitalny remont jachtu.
piątek, 20 maja 2005
W Pucku zostaje wodowany ponton Arkadiusza Pawełka "Cena Strachu".
środa, 20 maja 1998
W Gdyni zakończył rejs Kpt. Henryk Jaskuła na s/y "Dar Przemyśla"; było to pierwsze polskie i trzecie w historii światowego żeglarstwa okrążenie świata bez zawijania do portów; rejs trwał 345 dni.
wtorek, 20 maja 1980
W Gdyni zmarł Karol Olgierd Borchardt, autor wielu książek marynistycznych, m.in. "Znaczy Kapitan".
wtorek, 20 maja 1986
Z zamiarem opłynięcia Islandii wypłynął z przystani JK Stoczni Gdańskiej s/y "Kismet" z Kpt. Wojciechem Orszlukiem. Żeglarze dotarli do stolicy Islandii, ale wielodniowy sztorm uniemożliwił opłynięcie wyspy dookoła. Jacht powrócił do Górek Zachodnich 22.0
czwartek, 20 maja 1965
W Valladolid umiera w zapomnieniu Krzysztof Kolumb, genueńczyk, który powszechnie uchodzi za odkrywcę Ameryki.
niedziela, 20 maja 1520