TYP: a1

Bakłażany po grecku

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 30 minut
bakłażany 1 kg cebula 1 szt masło 1 łyżka czosnek 4 ząbki mąka sól bulion 500 ml przecier pomidorowy 2 szkl oliwa 1 szkl
Bakłażany obrać cienko, pokrajać w talarki, osolić i zostawić na godzinę. Następnie sparzyć gorącą wodą i zostawić pod przykryciem pół godziny,a następnie wycisnąć dobrze w rękach. Przesypać je mąką i zasmażyć w oliwie na średnim ogniu. Przełożyć do rondla, zalać przecierem pomidorowym oraz bulionem, dodać przesmażoną w maśle lub oliwie cebulę, wymieszać dobrze i dusić 30—40 minut. Przed podaniem posypać surowym tartym czosnkiem
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3