TYP: a1

Chleb

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
5-6 porcji
Czas
do 2 godzin
1 litr mocno ciepłej wody 50 g świeżych drożdży (pół paczki) 1 kg mąki zwykłej (pszennej) z dodatkiem otrąb LUB opcjonalnie mąka razowa wymieszana ze zwykłą 1 czubata łyżka soli 2-3 łyżki stołowe oliwy olej lub (w wersji lakto-wege) masełko do wysmarowania foremek (2 wąskie, 30-40cm) i bułka tarta do ich posypania
Do dużego garnka lub miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej pokruszone drożdże. Wsypujemy mąkę, cały czas mieszając łyżką aż do otrzymania jednolitej masy. Wsypujemy czubatą łyżkę (stołową) soli, wlewamy oliwę. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy foremki: - smarujemy dwie foremki masełkiem (lub olejem) i posypujemy bułką tartą - ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250° C na parę minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chleb na 45 min. W połowie czasu pieczenia można okryć folią wierzch chlebków, żeby skórka się nie spaliła. Podobny efekt uzyskuję przez postawienie foremek na najniższym poziomie.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3