TYP: a1

Deser makowy

Koszta
średnie
Trudność
średnie
Porcje
więcej niż 6 porcji
Czas
do 2 godzin

mak zmielony - 0,5 kg

żółtka jaja - 3 szt

cukier - 1 szklanka

masło - 0,5 kostki

rodzynki - garść

orzechy włoskie - garść

migdały płatki - 100g

miód - 1 łyżka

konfitura wiśniowa - 1 łyżka

cukier waniliowy - 1 op

poncz: 0,5 szklanki mocnego earl grey, 3 łyżki rumu, 0,5 słoika konfitury wiśniowej, pół szklanki czerwonego wina.

biszkopty języczki - 2 opakowania

śmietanka 30 % - 300ml

Do garnka włożyć mak, masło, bakalie, cukier waniliowy, łyżkę miodu, łyżkę konfitury, podlać lekko wodą i delikatnie ciągnąć na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. 3 żółtka utrzeć z cukrem jak kogel-mogel i dodać do masy makowej i wymieszać. Poczekać, aż masa ostygnie. Składniki ponczu zagotować i zostawić do ostygnięcia.

Na bardzo dużym płaskim talerzu ułożyć promieniście biszkopty, nasączyć je połową ponczu. Wyłożyć na biszkopty połowę masy makowej. Znowu ułożyć warstwę biszkoptów i nasączyć również pozostałą ilością ponczu. Na górę wyłożyć resztę masy makowej. Ubić śmietanę z łyżką cukru i wyłożyć na wierzch deseru.

Można udekorować całość wg własnej wyobraźni, migdałami, mandarynkami, brzoskwiniami, figami.

0 2
Komentarze
Smakosze dania
dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3