TYP: a1

Paluszki z soli

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
1-2 porcje
Czas
do 30 minut
Składniki, 2 porcje (lub 6 mniejszych - przystawki) 2 filety soli, każdy po około 160 g sól i pieprz olej roślinny do głębokiego smażenia ćwiartki cytryny do serwowania panierka: mąka, bułka tarta, 1 jajko sos: 200 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka szczypiorku
sos: szczypiorek oraz czosnek drobno posiekać, wymieszać z jogurtem. Odczekać 10-15 minut aż przesiąknie czosnkiem. paluszki: filety pokroić w mniejsze prostokąty i kolejno zanurzać w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, następnie obtoczyć mące i bułce tartej. Smażyć w gorącym oleju przez około 2 - 3 minuty, aż będą miały chrupiącą i złotą skórkę. Paluszki można raz przewrócić podczas smażenia. Podawać zaraz po usmażeniu z sosem czosnkowym, skrapiać sokiem z cytryny.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3