TYP: a1

Penne na mornarski način (czyli Penne po marynarsku)

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 30 minut
4 porcje: 400g makaronu penne 2 filety anchois 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy extra virgine 2 łyżki kaparów 2 kieliszki białego wytrawnego wina natka pietruszki suszone oregano kilka igiełek rozmarynu Ser Parmigiano do posypania
Kolejny bardzo dobry, szybki i łatwy makaron z białym sosem wprost z Dalmacji. Pochodzi z czasów gdy w europie nie znano jeszcze pomidorów. Idealny na rejs w Chorwacji i nie tylko. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron al dente wg. instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzać lekko oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek i filety anchois. Czosnek lekko zeszklić, przyprawić szczyptą suszonego oregano oraz kilkoma igiełkami rozmarynu z Chorwackiego krzaczka, dodać lekko przesiekane kapary i podlać białym wytrawnym winem. Wszystko dusić dopóki wino nie odparuje. Makaron odcedzić, wrzucić na patelnie w której był robiony sos. Natkę pietruszki dość drobno posiekać, dorzucić na patelnię i wymieszać z makaronem. Oklejony sosem makaron wyłożyć na talerz, posypać świeżo startym serem Parmigiano. Dodatkowe informacje: 1. Al dente czyli "na ząb" to pochodzące z języka włoskiego słowo. Używa się go dla określenia perfekcyjnie ugotowanego makaronu. Według tradycyjnej włoskiej kuchni rozgotowany makaron to kulinarne przestępstwo – nie może być zbyt miękki, powinien być wręcz lekko twardawy – tak, by stawiał lekki opór przy gryzieniu. 2. Makaronu nigdy nie przelewamy wodą po ugotowaniu !!!. Spłukujemy wtedy z niego cenną skrobię która powoduje że sos trzyma się makaronu. 3. Niewielką ilość wody z makaronu dodajemy na patelnię, wtedy makaronowe danie jest bardziej szkliste i soczyste. 4. Wodę na makaron solimy po tym jak zacznie wrzeć. Wcześniejsze posolenie wydłuża czas do zagotowania, a jak wiemy małe jachtowe palniki i tak mają z tym problem.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3