Penne na mornarski način (czyli Penne po marynarsku)
4 porcje:
400g makaronu penne
2 filety anchois
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy extra virgine
2 łyżki kaparów
2 kieliszki białego wytrawnego wina
natka pietruszki
suszone oregano
kilka igiełek rozmarynu
Ser Parmigiano do posypania
Kolejny bardzo dobry, szybki i łatwy makaron z białym sosem wprost z Dalmacji. Pochodzi z czasów gdy w europie nie znano jeszcze pomidorów. Idealny na rejs w Chorwacji i nie tylko.
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron al dente wg. instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzać lekko oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek i filety anchois.
Czosnek lekko zeszklić, przyprawić szczyptą suszonego oregano oraz kilkoma igiełkami rozmarynu z Chorwackiego krzaczka, dodać lekko przesiekane kapary i podlać białym wytrawnym winem.
Wszystko dusić dopóki wino nie odparuje.
Makaron odcedzić, wrzucić na patelnie w której był robiony sos. Natkę pietruszki dość drobno posiekać, dorzucić na patelnię i wymieszać z makaronem.
Oklejony sosem makaron wyłożyć na talerz, posypać świeżo startym serem Parmigiano.
Dodatkowe informacje:
1. Al dente czyli "na ząb" to pochodzące z języka włoskiego słowo. Używa się go dla określenia perfekcyjnie ugotowanego makaronu. Według tradycyjnej włoskiej kuchni rozgotowany makaron to kulinarne przestępstwo – nie może być zbyt miękki, powinien być wręcz lekko twardawy – tak, by stawiał lekki opór przy gryzieniu.
2. Makaronu nigdy nie przelewamy wodą po ugotowaniu !!!. Spłukujemy wtedy z niego cenną skrobię która powoduje że sos trzyma się makaronu.
3. Niewielką ilość wody z makaronu dodajemy na patelnię, wtedy makaronowe danie jest bardziej szkliste i soczyste.
4. Wodę na makaron solimy po tym jak zacznie wrzeć. Wcześniejsze posolenie wydłuża czas do zagotowania, a jak wiemy małe jachtowe palniki i tak mają z tym problem.