TYP: a1

Pierogi z kaszą gryczaną

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
5-6 porcji
Czas
do 1 godziny
• 40 dag mąki • 2 łyżki oleju • 15 dag kaszy gryczanej • 16 dag białego sera • 1 łyżka masła • cebula • jajko • sól • pieprz • majeranek
Bardzo smaczne pierożki gryczane robi się w ten sposób: Do mąki dodajemy olej, sól oraz wlewamy ¾ szkl. wody. Całość dokładnie wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. W między czasie gotujemy kasze gryczaną po czym mielemy ją razem z serem. Następnie siekamy cebulkę i szklimy ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodajemy ją do kaszy i sera razem z jajkiem i majerankiem. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego szklanką kółka, na które nakładamy trochę farszu. Składamy na pół tak jak pierogi i zlepić brzegi. Gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3