TYP: a1

Ratatuja

Koszta
niskie
Trudność
średnie
Porcje
więcej niż 6 porcji
Czas
do 2 godzin
2-3 bakłażany 2-3 papryki (mogą być różnych kolorów) 3-4 małe cukinie 3-4 średniej wielkości cebule 6 świeżych pomidorów mały przecier pomidorowy 2-3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz, sól, cukier oliwa z oliwek
Bakłażany umyć, pokroić w plastry o grubości ok 1cm, posolić każdy plaster, zostawić na pół godziny aż puszczą sok, następnie wypłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli kawałki są zbyt duże, można je poprzecinać na połówki lub na ćwiartki. Papryki wydrążyć i pokroić. Jeśli chcemy pozbyć się skórek z papryki należy wcześniej włożyć je do nagrzanego piekarnika i piec tak długo, aż skórka się zarumieni, a następnie wyjąć z piekarnika, owinąć folią aluminiową lub włożyć do papierowej torebki i poczekać aż wystygną - wtedy skórka w miarę łatwo da się zdjąć. Pomidory obrać ze skórki (w tym celu sparzyć je wrzątkiem i skórka sama praktycznie odejdzie) i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Cukinie umyć i pokroić na plastry grubości ok 1cm. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. W szerokim garnku rozgrzać trochę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać rozgniecione ząbki czosnku oraz zioła (tymianek i zioła prowansalskie, ewentualnie inne wg uznania), podsmażyć jeszcze chwilę, po czym dodać pokrojone pomidory. Przykryć i dusić parę minut, uważając żeby pomidory się nie rozpadły, po czym zdjąć garnek z ognia. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej po kolei przygotowane warzywa - cukinię, bakłażany i paprykę (jeśli papryka była opiekana w piekarniku w celu zdjęcia skórki, to jest już na tyle miękka, że nie trzeba jej jeszcze obsmażać). Usmażone przekładać do garnka z pomidorami i cebulą. Gdy już wszystkie warzywa znajdą się w garnku, z powrotem postawić go na wolnym ogniu, doprawić warzywa do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodać przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Choć "ratatouille" oznacza "niewyszukane danie" to jednak przygotowanie potrawy wymaga trochę wysiłku, a przede wszystkim czasu. Wynik jednak jest tego wart.
0 0
Komentarze
Smakosze dania
dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3