Zapiekanka z szynką i ziemniakami
1 kg ziemniaków
cebula
3 łyżki masła
2 łyżki tartej bułki
25 dag szynki wędzonej
25 dag żółtego sera
2 łyżeczki tymianku
łyżka mąki
1/2 szkl. bulionu z kostki
1/2 szkl. mleka
3 pomidory
sól
pieprz
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach i przestudzić. Obrać, pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na łyżce masła.
■ W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką masła i posypanym tartą bułką ułożyć plastry ziemniaków, piórka cebulki, plastry szynki, warstwę grubo startego żółtego sera i ponownie plastry
ziemniaków. Każdą warstwę oprószyć tymiankiem.
■ Z pozostałego masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić bulionem i mlekiem, gotować
przez 5 min, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać zapiekankę, oprószyć tartą bułką, wierzch przykryć plastrami pomidorów. Zapiekać przez 20 min w temp. 220°C.
SMACZNEGO!