TYP: a1

Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 1 godziny
1 kg ziemniaczków 30 dag chudego wędzonego boczku 2 średnie cebulki sól pieprz przyprawa do ziemniaków
Podaję bardzo łatwy do przygotowania przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-7 minut. W tym czasie kroimy w kostkę boczek, cebulę w piórka, mieszamy. Podgotowane ziemniaczki odsączamy z wody, łączymy z boczkiem i cebulą. Po tym jak dobrze wymieszamy i przyprawimy przekładamy całość do naczynia żaroodpornego. Wkładamy to do piekarnika nagrzanego do temperatury 250-300 stopni, czekamy 30 minut. Wyciągamy, przekładamy na talerze, podajemy z maślanką i jemy. Smacznego!!
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3