Mini pizza
mąka pszenna 500 g
drożdże zwykłe
mleko 0,5 litr
sól 1 szczypta
kminek według uznania
słonecznik suszony według uznania
szynka plastry
przyprawa do pizzy 10 g
ser żółty plastry
pieczarki 20 g
keczup
bazylia według uznania
olej
przecier pomidorowy
W niewielkim naczyniu rozpuścić w mleku drożdże wraz z szczypta soli i łyżka maki. Pozostawić do wyrośnięcia rozczynu. W większej misce pozostawić 500g mąki wsypać do niej słonecznik, dynie oraz szczyptę kminku. Gotowy rozczyn wyrobić wraz z mąką na gładkie ciasto, wlać olej i wyrabiać aż ciasto zacznie się wydawać puchnące. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 1cm i szklanka o większym obwodzie wykrawać krążki i układać na opruszonej mąką blasze. Każdy krażek smarować przecierem pomidorowym i układać na nich niewielkie plastry szynki oraz cienko pokrojone pieczarki. Posypać bazylią, przyprą do pizzy i posypać startym żółtym. Gotowe mini-pizze pozostawić do wyrośnięcia na ok.25 min (w zależności od ciepła w pomieszczeniu). Następnie nagrzać piekarnik na ok. 180 stopni i włożyć pizze, piec ok. 30 min.
Gotowe pizze polać keczupem w miare uzniania.