Pizza Tonno
Na ciasto:
1/2 kg mąki
1 torebka drożdży instant
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody ciepłej
Sos:
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
2 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżki wody
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2-3 łyżki posiekanych, świeżych ziół
Nadzienie:
200 g mozzarelli
puszka tuńczyka w oleju
2 małe cebule
Ciasto:
Rozpuszczamy drożdże w szklance z wodą, dodajemy odrobinę cukru. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozpuszczone drodże, dodajemy wodę i sól. Mieszamy, wody dodajemy tyle, żeby ciasto średniej twardości. Kiedy ciasto dobrze wyrobione, gładkie dodajemy do niego oliwę i znowu wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całą oliwę i będzie błyszczące i doskonale nie łączące się ze stolnicą. Teraz ciasto ląduje w misce, miska jest nakryta ściereczką i odstawiona w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podrośnie zwiększy swoją objętość około półtora raza, wyjmujemy je z miski, oprószamy mąką i formujemy albo placek. Na wysmarowanej blachą oliwie układamy ciasto, zawijam trochę brzegi, by nadzienie nie uciekało i smarujemy je bardzo obficie oliwą. Dzięki temu nadzienie, które znajdzie się na cieście nie rozmiękczy jego za bardzo i po upieczeniu ciasto będzie odpowiedniej suchości, a nadzienie odpowiedniej wilgotności.
Sos:
Pastę pomidorową wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła.
Odstawić na około 10-15 minut.
Ciasto smarujemy sosem, wykładamy nadzienie wedle uznania. Wcześniej włączamy piekarnik i czekamy aż się nagrzeje do temperatury 180 stopni, pieczemy ok 20-30 minut.