Placek z brzoskwiniami
Ciasto:
• 285 g mąki
• 3/4 łyżeczki soli
• 175 g zimnego masła, pokrojonego (lub 115 g masła i 60 g masła roślinnego)
• 5 - 6 łyżek zimnej wody
• 1 jajko, roztrzepane z 1 łyżką wody, na glazurę
Wypełnienie:
• 1,2 kg dojrzałych brzoskwiń lub brzoskwinie w puszce
• sok z 1 cytryny
• 100 g cukru
• 3 łyżki mąki kukurydzianej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 30 g masła, pokrojonego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło. Palcami rozetrzeć masło z mąką. Szybko zagnieść ciasto dodając po łyżce wody. Uformować 2 kule, jedną trochę większą od drugiej. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 20 minut.
Brzoskwinie włożyć na 20 sekund do gorącej wody, przełożyć do zimnej wody, wyjąć i obrać ze skórek. Brzoskwinie pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, mąką kukurydzianą i cynamonem. Odstawić.
Na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkować kulę na 3 mm placek, większy niż forma o średnicy 23 cm. Placek przełożyć do formy, przyciąć wystające brzegi i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Wyjąć z lodówki formę z ciastem i posmarować spód glazurą z jajka. Wyłożyć brzoskwinie wraz z sokiem, skupiając je w środku ciasta. Rozsypać kawałki masła. Posmarować glazurą z jajka. Piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 35 - 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.