TYP: a1

Ryż po persku

Koszta
średnie
Trudność
łatwe
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 1 godziny

polędwica wieprzowa - 70 dag

ryż długoziarnisty - 250 g

cebula duża -1 szt.

pomidor - 2 szt

pomidory suszone - 6 szt

rodzynki - garść

mandarynki - 1 szt

pietruszka - nać

olej do smażenia

przyprawy - sól, pieprz, szałwia

Cebulę zeszklić na oleju, wyłożyć na miseczkę. Na tym samym oleju obsmażyć polędwicę pokrojoną w kostki, dodać przyprawy (stosunkowo dużo szałwi, potrawa musi pachnieć szałwią), po ~15min smażenia dodać pomidory świeże i suszone. Po następnych 15 min dodać mandarynki i rodzynki.

Ryż ugotowany w osolonej wodzie na sypko połączyć z mięsem i cebulą

Wyłożyć do naczynia i oprószyć natką pietruszki.

0 2
Komentarze
Smakosze dania
dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3