Sałatka z kurczaka
1/2 piersi z kurczaka
2 pomidory
ogórek świeży
1 papryka surowa
1/2 pęczka szczypiorku
pestki słonecznika
20 dag sera żółtego
do smaku sól, pieprz
przyprawa kebab- gyros
12 jaj przepiórczych
sos sałatkowy czosnkowy knorr
Pierś z kurczaka trzeba umyć i osuszyć. Potem kroimy na niewielkie kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab-gyros, kropimy olejem i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie obsmażamy mięso na złoty kolor. Studzimy.
Ser żółty kroimy w słupki, pomidora i paprykę w kawałki, ogórek w plasterki, szczypior szatkujemy drobno. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na połówki. Wszystkie składniki sałatki układamy na talerzach. Zalewamy sosem czosnkowym, posypujemy pestkami słonecznika i szczypiorkiem. Doprawiamy ew solą i pieprzem.