Sos do spaghetti (mięsny)
Puszka 500 ml lub 5-6 świeżych pomidorów
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 średniej wielkości laska kiełbasy zwyczajnej - ok 30 dag
Oliwa z oliwek lub olej do smażenia
Sól, pieprz, bazylia
Jest do dość prosty i tani przepis na przygotowanie pysznego sosu do spaghetti.
Proszę nie obawiać się kiełbasy jako jednego ze składników - po tym jak zetrzemy ją na tarce, podsmażymy oraz połączymy z sosem naprawdę super komponuje się z całością.
Cebula kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek. Kiełbasę ścieramy na tarce. Kroimy pomidory w około 1 cm kostki.
Na patelni podgrzewamy oliwę lub olej. Na średnim ogniu najpierw podsmażamy cebulę, po 2 minutach dodajemy czosnek. Gdy całość się lekko zarumieni, wrzucamy startą kiełbasę i całość podsmażamy. Po około 5 minutach dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy około 5 minut. Dodajemy przyprawy do smaku.
Do sosu razem z pomidorami można dodać kukurydzę czy fasolę z puszki.