Zapiekanka z mielonego mięsa i pomidorów
1 bakłażan, 1/2 łyżeczki soli
3 cebule
50 g boczku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrej papryki
250 g mielonej wieprzowiny
720 ml pomidorów (z puszki)
1/8 I mleka
125 g miękkiego twarogu
2 jajka
1.Bakłażan pokroić w kostkę, posolić i osaczyć. Obraną cebulę pokroić w kostkę, a słoninę w cienkie paski.
2.Bakłażan zeszklić na oleju. Dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Zdjąć z ognia, dodać paprykę i doprawić do smaku.
3.Na dnie płaskiej żaroodpornej for my ułożyć warstwę warzyw, na niej rozprowadzić mielone mięso i po krojone pomidory. Wszystkie skład niki zalać zalewą z pomidorów i ob łożyć paskami z boczku. Potrawę przyprawić i piec w piekarniku.
4.Po 25 minutach pieczenia potrawę zalać twarogiem wymieszanym z mlekiem oraz jajkami i piec dalej, aż sos zgęstnieje i nabierze złotego koloru.