TYP: a1

Ser, który ma 340 lat

poniedziałek, 1 sierpnia 2016
Redakcja/MF
Już wiemy, jaka żywność wytrzymuje najdłużej! Nurkowie, badający wrak szwedzkiego okrętu Kronan, który zatonął w 1676 roku u szwedzkich wybrzeży odkryli dziwna masę, która według naukowców jest serem.


CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1142157


Jakież było zaskoczenie nurków, którzy po otwarciu skarbca okrętu Kronan znaleźli tam nie złoto i kosztowności, ale dziwna masę wydzielającą intensywny zapach drożdży i sera roquefort. Jak podaje agencja AFP, zagadkowa masa znajdowała się w szczelnie zamkniętym naczyniu.
- Sądzimy, że jest to produkt mleczarski. W przeciwieństwie do pozostałych, uważam tę woń za dość przyjemną, czuć w niej życie - opowiadał Lars Einarsson, odpowiedzialny za misję badania wraku niedaleko wyspy Olandia.

Według badacza warunki konserwacji znaleziska były optymalne: Bałtyk jest słabo zasolony, a naczynie znajdowało się pod warstwą osadów chroniącą przed zniszczeniem.
Tajemnicza masa ma być teraz przekazana w celu zbadania uniwersytetowi rolniczemu w Uppsali.
Okręt Kronan zatonął 1 czerwca 1676 roku podczas bitwy floty szwedzkiej z flotami Danii i Holandii.

Tagi: ser, wrak, nurkowie, odkrycie
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 23 listopada

Francis Joyon na trimaranie IDEC wyruszył z Brestu samotnie w okołoziemski rejs z zamiarem pobicia rekordu Ellen MacArthur; zameldował się na mecie po 57 dniach żeglugi, poprawiając poprzedni rekord o dwa tygodnie.
piątek, 23 listopada 2007