TYP: a1

Super Melon

sobota, 30 października 2010
ZM
Jeśli uda nam się kupić gdzieś w porcie ładny okaz melona - nie należy mylić prostackiego arbuza ze szlachetnym melonem - to wtedy mamy świetną okazję do przygotowania czegoś, co na pewno wprowadzi naszą załogę w szampański nastrój.

Bierzemy rzeczonego melona i za pomocą ostrego noża wycinamy w nim na czubku niewielki otwór. Część wyciętą, będącą swoistym korkiem, odkładamy na bok. Małą łyżeczką wyjmujemy z melona pestki, w powstałe w ten sposób puste miejsce wsypujemy odrobinę cukru - najlepiej trzcinowego i nalewamy... RUM. Rumu wlewamy tyle, na ile chcemy, aby załoga wprawiła się ów szampański nastrój. Zamykamy otwór w melonie odłożonym „korkiem” i wkładamy owoc do lodówki. Po jakimś czasie, najlepiej po upływie doby, serwujemy nasze danie załodze - sukces murowany.

Uwaga! Naszego melona bezpiecznie będzie spożywać na postoju, a nie w czasie żeglugi, bowiem efekt jego działania bywa trudny do przewidzenia, a reakcje spożywających zależą od ilości rumu, którym napompowaliśmy owoc.
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 24 kwietnia

Linię mety okołoziemskich regat w Portsmouth przekracza s/y "Otago" pod Kpt. Zdzisławem Pieńkawą.
środa, 24 kwietnia 1974
"Nord III" z Andrzejem Urbańczykiem na pokladzie wyruszył z Jokohamy w rejs powrotny do San Francisco; czas przejścia trasy równy około 50 godzin odnotowano w księdze rekordów Guinnessa.
poniedziałek, 24 kwietnia 1978
Po dwóch latach starań podniesiono z dna morskiego okręt "Vasa"; dzisiaj statek jest atrakcją morską Sztokholmu, pełniąc rolę statku-muzeum.
poniedziałek, 24 kwietnia 1961
Joshua Slocum z Bostonu wypłynął samotnie na s/y "Spray" w okołoziemski rejs; było to pierwsze okrążenie Ziemi w samotnej żegludze (rejs zakończył się po trzech latach 27.06.1898 r.).
środa, 24 kwietnia 1895