W pierwszej chwili pisanie recenzji z książki o sushi i sashimi na portalu żeglarskim wydało mi się absurdalne. Dopiero po chwili zastanowienia przyszła refleksja – dlaczego nie? Przecież jednym z podstawowym składnikiem sushi są ryby i inne owoce morza. A nori – to przecież wodorosty!
Zatem do dzieła. Przedstawiamy książkę, która pozwoli nam na poznanie tajników tworzenia tych coraz modniejszych smakołyków. Otrzymujemy kompletną instrukcję, co do tworzenia sushi i sashimi jest nam niezbędne, jakich składników potrzebujemy, jak nazywają się ich poszczególne rodzaje. Poznajemy techniki sprawiania i przygotowania ryb, gotowania ryżu, stosowania przypraw. A trzeba wiedzieć, że jest to wiedza rozległa. O wszystkim tym mówi ta książka, do tego jest bogato ilustrowana, a te ilustracje znakomicie pomagają w opanowaniu techniki kucharskiej. Po jej lekturze śmiało możemy przystąpić do przygotowania tych potraw w domu, ale również na jachcie, podczas morskich i śródlądowych rejsów. Oczywiście nie osiągniemy klasy japońskich mistrzów, ale będziemy mogli świetnie uzupełnić swoją dietę o potrawy, jak twierdzą znawcy, zdrowe i uznawane za wyborne.
Anthony Carroll „Sushi i sashimi - inspiracje kulinarne”
Elipsa
Publicat S.A. Poznań
stron 96
cena: 24,90
UWAGA, KONKURS!
Dla naszych użytkowników mamy 4 książki "Sushi i sashimi ". Planujemy wprowadzić w Tawernie Skipperów rangi użytkowników, które będą się zmieniały w zależności od aktywności w portalu. Im większa aktywność, tym wyższa ranga. Żeby wziąć udział w konkursie należy przesłać swoją propozycję rang. Najciekawsze z nich nagrodzimy książkami.
Swoje propozycje należy przesyłać do 2.09.2011 do godziny 12:00 na adres info@tawernaskipperow.pl.
Zwycięzcy konkursu:
1. Anna
2. Tomasz Baranek
3. Krzysiek
4. Danka