Jerk, czyli Karaiby od kuchni

wtorek, 24 lipca 2018
Monika Frenkiel

Kontynuujemy przybliżanie Wam Karaibów. Było o atrakcjach turystycznych, o rumie, piratach…o czymś zapomnieliśmy? Pewnie, że tak. O jedzeniu. Więc dziś będzie o typowych daniach kuchni karaibskiej.

[t][/t] [s]Fot. Wikipedia[/s]

 

Jak zawsze powtarza Robert Makłowicz, nie istnieje cos takiego jak „kuchnia narodowa”. Czy więc można mówić o kuchni karaibskiej? To raczej uproszczone, zbiorcze określenie tradycji kulinarnych wysp Morza Karaibskiego. Tradycje te powstały w wyniku fuzji kuchni indiańskiej tego obszaru z tradycjami europejskimi i afrykańskimi, dodatkowo wzbogaconych przez przybyszy z Chin i Indii. Co ciekawe, choć mają wiele wspólnych elementów, tak naprawdę   każda wyspa wykształciła własny styl przyrządzania potraw, a Duzy wpływ na to miało np. to, kolonią jakiego kraju była wyspa. Na takiej Kubie więc możemy zjeść pochodzące z kuchni hiszpańskiej paellę czy chorizo, z kolei w kuchni Antyli Holenderskich dominującym składnikiem będzie ser. Wspólne mieszkańcom wysp jest umiłowanie owoców morza i ryb oraz masowe wykorzystywanie tamtejszych płodów ziemi: manioku, trzciny cukrowej, batatów, plantanów (słodkich ziemniaków przypominających banany), kokosów i tamandrynowców.

[t]Breadfruit[/t] [s]Fot. Wikipedia[/s]

 

Na szczęście żyjemy w czasach szybkiego transportu, dlatego też smak karaibskich owoców możemy poznać nawet siedząc na Mazurach, bo bywają dostępne w wielkich sklepach – mowa na przykład o kokosach, bananach, mango, marakujach, papai, ananasie, melonie czy granacie. Nieco bardziej egzotyczny jest dla nas starfruit, a taki  breadfruit (owoc chlebowy) jest u nas kompletnie niedostępny. Co charakterystyczne, owoce czy mleczko kokosowe często podaje się z dodatkiem mięs.

Na Karaibach można zjeść wiele dań serwowanych na ostro (z dodatkiem chili łagodzonego często przez gałkę muszkatołową, curry i imbir) oraz na słodko (desery są tam podawane praktycznie po każdym posiłku). Dużą popularność zdobył także ryż, który najczęściej ląduje na talerzach w formie puree na wspomnianym już mleku kokosowym – puree jest także królującą metoda podawania wszelkich warzyw bulwiastych. Z kolei wśród mięs króluje kurczak, na drugim miejscu znajduje się zaś wieprzowina (jednym z najbardziej charakterystycznych dań jest jerk, czyli marynowane mięso). Typowa karaibska mieszanka ziół i przypraw to colombo, składająca się m.in. z kolendry, gorczycy, kurkumy, kuminu, pieprzu, imbiru, goździków oraz kozieradki. Jest ona przede wszystkim składnikiem marynat, ale, uwaga, dodaje się ją także do sałatek owocowych, które mają jeszcze jeden tajemniczy składnik – rum.

Jedno jest pewne – pewien element kuchni karaibskiej zagościł na stołach – a właściwie w barach całego świata. Mowa o alkoholach – obszar Karaibów słynie bowiem z koktajli i likierów. Najczęściej sporządzonych na bazie rumu (o rumie pisaliśmy tutaj), ale także likieru, wymyślonego właśnie tutaj, czyli curaçao.

A na koniec, dla spragnionych nowinek, przepis na kurczaka jer według Gordona Ramsaya:

 

Jerk chicken (4 porcje)

Składniki:

•             4 ćwiartki kurczaka podzielone na udko i nadudzie,

•             oliwa z oliwek do smażenia

•             2 łyżki sosu Worcestershire

•             ryż do podania

•             4-5 gałązek tymianku, do dekoracji (opcjonalnie)

Marynata:

•             1-2 papryczki chilli, bez pestek i drobno pokrojone

•             2 ząbki czosnku, pokrojone i przeciśnięte przez praskę

•             1 łyżeczka zmielonych goździków

•             1 łyżeczka mielonego cynamonu

•             1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

•             2 łyżeczki zmielonych ziaren ziela angielskiego

•             listki z 5-7 gałązek tymianku (ok.2 łyżeczki)

•             duża szczypta mielonego czarnego pieprzu

•             oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1.            Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C

2.            Kurczaka natnij w grubszych miejscach (szybciej się upiecze) i delikatnie posól.

3.            Przygotuj marynatę ze wszystkich składników podanych wyżej mieszając je w miseczce i dodawaj po troszku oliwy, tylko do momentu utworzenia gęstej pasty,

4.            Wetrzyj marynatę w części kurczaka i wstaw go do lodówki na min. godzinę a najlepiej na całą noc.

5.            Rozgrzej dużą patelnię przystosowaną do zapiekania w piekarniku na średnim ogniu i wlej trochę oliwy z oliwek.

6.            Włóż części kurczaka i smaż  je ok 10 min, tak by były z każdej strony zarumienione. Polej kurczaka sosem Worcestershire, przykryj patelnię i duś ok. 2 min.

7.            Przykrytą patelnię z kurczakiem wkładamy do nagrzanego piekarnik na ok.20 min. Gdy nie posiadasz takiej patelni, przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. 5 minut przed końcem pieczenia, odkryj go aby się dodatkowo zarumienił.

8.            Wyjmij kurczaka z piekarnika i podawaj.

 

 

Tagi: kuchnia, rum, Karaiby
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 16 lipca

Belg Jacques Rogge, w przeszłości znany finnista, uczestnik olimpiady i mistrzostw świata, został wybrany przewodniczącym Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego.
poniedziałek, 16 lipca 2001
Urodził się Mirek "Kowal" Kowalewski, znany polski szantymen.
sobota, 16 lipca 1955
W pierwszy rejs szkolny wypływa "Dar Pomorza".
środa, 16 lipca 1930
Wyruszył z Portsmouth w rejs dookoła świata Alec Rose na s/y "Lively Lady"; trasa prowadziła wokół Przylądka Dobrej Nadziei, Ocean Indyjski, wokół Przylądka Południowo-Wschodniego (Tasmania), Przylądka Horn, z powrotem do macierzystego portu.
niedziela, 16 lipca 1967
Urodził się Roald Amundsen, słynny norweski badacz polarny (zaginął bez wieści podczas lotu na Spitsbergen, spiesząc na pomoc Nobilemu, którego sterowiec "Italia" uległ katastrofie). Uczestniczył w słynnej wyprawie antarktycznej na statku "Belgica" (1897-
wtorek, 16 lipca 1872