TYP: a1

Ateny. Michelin. Wydanie I

poniedziałek, 5 września 2016
Redakcja/MF
Wydawnictwo Helion oferuje nam nowy przewodnik Michelina po Atenach. Poręczna forma przewodnika, przejrzysty układ oraz precyzyjny sposób oceny zarówno atrakcji turystycznych jak i hoteli czy restauracji sprawiają, że to niezbędna pozycja w walizce tych, którzy wybierają się do słonecznych Aten.




Przewodnik zawiera praktyczne porady potrzebne podczas planowania wyjazdu (formalności, zdrowie i bezpieczeństwo, pogoda, ważne numery itd.) oraz przydatne na miejscu. Znajdziemy tu wskazówki jak się poruszać po Atenach, informacje o dniach wolnych, godzinach otwarcia banków czy instytucji publicznych, a także o tym, co przydaje się zwiedzającym – gdzie kupić papierosy, ile napiwku zostawić kelnerowi oraz jakie atrakcje dostępne są za darmo. Jak to w przewodnikach Michelina bywa, znajdzie się tutaj i część poświęcona miejscom noclegowym oraz jedzeniu – z widełkami cenowymi. Jeśli mamy mało czasu, z pewnością nam się przyda ściągawka „Ateny w trzy dni”, a dla tych, którzy lubią wiedzieć więcej przygotowano część o historii, urbanistyce, kulturze i sztuce oraz, oczywiście, greckiej kuchni.

Zasadniczą część przewodnika podzielono na rozdziały poświęcone poszczególnym dzielnicom i zabytkom, osobna część opisuje okolice Aten, np. Pireus czy Przylądek Sunion.
 
Przewodnik zaopatrzony jest także w kilka przydatnych map oraz mini słownik języka greckiego.

Wydawnictwo Helion
Ateny. Michelin. wydanie I
Tagi: przewodnik, Ateny, Grecja, Michelin, Helion
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 22 grudnia

W stoczni Multiplast w Vannes wodowano katamaran "Orange II".
środa, 22 grudnia 2004
Na Barbados dopływa Arkadiusz Pawełek na pontonie "Cena Strachu"; Polak jest drugim człowiekiem na świecie, który pontonem przepłynął Atlantyk (41 dni, 3000 Mm).
wtorek, 22 grudnia 1998
Opłynięcie Hornu przez "Pogorię" pod dowództwem Krzysztofa Baranowskiego.
czwartek, 22 grudnia 1988