TYP: a1

Salata od hobotnice – letnia przekąska

sobota, 27 października 2012
MZ

Szala zwycięstwa powoli przechylała się na stronę słońca, wyraźnie tryumfowało nad usiłującym go przytrzymać horyzontem. Zmoczone poranną rosą deski pokładu obsychały tym szybciej, im wyżej wznosiła się złocista tarcza.

Choć znał jej nieodmienny wynik, to zawsze z zainteresowaniem przyglądał się tej codziennej potyczce. Lubił takie poranki, zwłaszcza jeśli cumował w niewielkim cichym porciku, a nie w marinie, czy też hałaśliwym porcie miejskim. Miejsce, w którym się zatrzymał na nocleg, było właśnie takie jak sobie wymarzył. Mały, ale dobrze osłonięty sporym falochronem port, w którym stały praktycznie jedynie niewielkie łódki tutejszych mieszkańców. Zaintrygował go widok kilku mężczyzn skupionych na nabrzeżu i najwidoczniej wypatrujących czegoś w wodzie. Zszedł po chybotliwym trapie na brzeg i poszedł w ich kierunku. Podobnie jak oni nachylił się nad wodą i wtedy dostrzegł na dnie niewielką ośmiornicę. Usiłowali ją przywabić i złowić za pomocą atrapy niewielkiego kraba, zaopatrzoną w ostre, wygięte w górę haczyki. Ośmiornica powolnymi ruchami zbliżała się do tej przynęty, ale nie atakowała, najwyraźniej coś ją niepokoiło. Podpływała, po czym zaczynała się cofać. Te manewry były wyraźnie widoczne, mimo że odbywały się kilka metrów pod powierzchnią, jednak przejrzystość toni ułatwiała obserwację. Z początku wysuwała jedną ze swoich macek, wydawało się, że zaraz na atrapę kraba wpełznie, po czym rezygnowała. Trwało to bez końca. Słońce było już dosyć wysoko, cienie mężczyzn usiłujących złowić zdobycz robiły się coraz krótsze, a sukcesu jak nie było, tak nie było.

- Jak ją złapiecie, to co z niej zrobicie? – zapytał.

- Możemy ją zrobić „na žaru”, ale równie dobra jest „jako salata”. Dam ci przepis, jak złowisz hobotnicę, to tak właśnie ją przygotuj.

To ten przepis:


Salata od hobotnice

Operite hobotnicu, krakove joj temeljito očistite od pijeska i stavite je kuhati u hladnu vodu dok ne omekša. Kuhanu hobotnicu ocijedite (sučuvajte malo vode u kojoj se kuhala), narežite na komadiće, malo posolite, dodajte nasjeckan luk i prelijte uljem. U posebnu posudu stavite sačuvanu vodu od kuhanja i kvasinu. Kratko prokuhajte, dodajte nasjeckani češnjak i papar. Tom marinadom prelijte hobotnicu, dobro izmiješajte i ohladite.

Jeśli ktoś chciałby, aby mu ten przepis przetłumaczyć, to należy się kontaktować z „Tawerną Skipperów”.
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 23 listopada

Francis Joyon na trimaranie IDEC wyruszył z Brestu samotnie w okołoziemski rejs z zamiarem pobicia rekordu Ellen MacArthur; zameldował się na mecie po 57 dniach żeglugi, poprawiając poprzedni rekord o dwa tygodnie.
piątek, 23 listopada 2007