TYP: a1

Pieczona gicz cielęca – marzenie smakosza

sobota, 25 lutego 2012
MZ

Morze było spokojne, wiatr umiarkowany, pogoda słoneczna, zatem jacht nie przekraczał 2 – 3 węzłów. Z jednej strony taką żeglugę można by nazwać wypoczynkową, z drugiej strony było to dla Józka Macaja zbyt monotonne żeglowanie.

Ten rejs przez Atlantyk zaczynał go nużyć, po prostu nudzić. Do tego jeszcze dochodziła sprawa posiłków. Żałował, że podczas pobytu na Karaibach jadł wyłącznie ryby i owoce morza. Teraz z niechęcią patrzył na to co morze mu na pokład dostarczało. Po kilku dniach zaczął wyrzucać za burtę latające ryby lądujące w kokpicie. W końcu jak długo można jeść ryby. Przeklinał makaron, przez jakiś czas urozmaicał sosy, ale i tu nie starczało mu kulinarnej wyobraźni. Teraz na samą myśl o spaghetti z sosem, w którym podstawowy składnik stanowiła konserwa turystyczna, dopadały go mdłości. Przeklinał swojego przyjaciela z Niemiec, niejakiego Macieja, który namówił go na zakup kilkudziesięciu słoików gołąbków w sosie pomidorowym. Nie mógł już na nie patrzeć, ani tym bardziej jeść, były ohydne! Ten metaliczny posmak, obrzydliwa konsystencja sosu ponoć pomidorowego, a w rzeczywistości zaprawy murarskiej. Zaczynał marzyć o solidnej porcji świeżego mięsa. Tak, nie tyle doskwierała mu samotność i powolność żeglugi, ile owa monotonność jadłospisu. Najgorsze były wieczory, gdy przesiadując przy sterze patrzył na teoretycznie przepiękne zachody słońca. Niebo przybierało cudownie złocistą barwę, morze pulsowało kolorami odbitymi w wodzie, a każdy z tych blasków, każda z tych barw kojarzyła mu się z jednym – ze zrumienioną z wierzchu, delikatną, pachnącą przyprawami giczą cielęcą. Gdy zasypiał, a mógł przy takim stanie morza pozwolić sobie nawet na kilka godzin snu, to śniła mu się owa gicz. Budził się czując jej smak ja języku, by po chwili zorientować się, że jest to jedynie miraż, złudzenie, które tym bardziej budziło tęsknotę za przysmakiem.

Pieczona gicz cielęca

Gicz cielęcą, a jeszcze lepiej dwie, nacieramy rozgniecionymi ziarnami jałowca – kilka na jedną gicz – po czym solimy ją i nacieramy świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy je do naczynia do zapiekania, skrapiamy odrobiną oleju roślinnego. Obkładamy ząbkami czosnku oraz gałązkami rozmarynu. Na wierzch kładziemy kilka plasterków cytryny. Podlewamy odrobiną piwa, może być tzw. słodowe, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 2 – 3 godzin, od czasu do czasu podlewając piwem.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 23 lutego

Do portu w Akrze zawinął "Borobudur", replika starożytnego statku ludów zamieszkujących Indonezję, co potwierdziło tezę, że dzisiejsi budowniczowie nie zapomnieli rzemiosła żeglarskiego. Rejs z Dżakarty trwał 7 miesięcy, a statkiem dowodził Philip Beal.
poniedziałek, 23 lutego 2004
Zmarł nestor polskiego żeglarstwa Zygmunt Twardowski, pracownik Gdańskiej Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu. W latach 1956-1957 był mistrzem Polski w klasie Finn, później prowadził kadrę narodową w tej klasie.
niedziela, 23 lutego 2003
Kpt Krzysztof Baranowski na jachcie "Polonez" opłynął przylądek Horn jako pierwszy polski żeglarz-samotnik.
piątek, 23 lutego 1973
Odbył się w Warszawie pierwszy powojenny, a XV z kolei Sejmik PZŻ; na prezesa PZŻ wybrano Kazimierza Białkowskiego.
sobota, 23 lutego 1946
Urodził się Juliusz Sieradzki, jachtowy kapitan żeglugi wielkiej, uczestnik olimpiady w Kilonii (1936 r.), projektant małych jachtów mieczowych, także jachtu kabinowego "Farys". Konstruktor popularnej Omegi (1942 r.). Był pierwszym mistrzem Polski w klasi
piątek, 23 lutego 1912