TYP: a1

"Spicy Beef Nachos"

piątek, 24 czerwca 2011
TJ
Wiele przepisów, które publikowane są na łamach prasy, zdaje się być jakby wyjęte z rzeczywistości. Zdjęcie pokazuje jedno, treść drugie, a po przyrządzeniu wychodzi jeszcze coś innego. Wydaje się jakby ludzie zapomnieli, że potrawy nie muszą być skomplikowane, aby były dobre. Może będziemy w Tawernie Skipperów nieco staromodni, jednak pójdziemy pod prąd trendom i zaproponujemy coś prostego...

Danie banalne w przyrządzeniu, może nie najtańsze, ale przepyszne na wieczorną kolację przy piwku czy czymś mocniejszym.

Składniki na 4 osoby:
3 opakowania chrupek Nachos - średniej wielkości
15 dag sera Cheddar
1,5 puszki pomidorów
około 50 dag mięsa mielonego wołowego
4 ząbki czosnku
3 cebulki dymki
papryczki Jalapeno (małe opakowanie w zupełności wystarczy)
1 papryka
puszka fasoli
mała śmietana 18%
oliwa z oliwek
sól, pieprz, ostra papryka


Wersja nieco zmodyfikowana m.in. bez papryczek Jalapeno
Na oliwie smażymy mięso mielone z posiekanym czosnkiem - sól, pieprz do smaku - odstawiam na bok. Ponownie wlewamy nową porcję oliwy z oliwek, wrzucamy pomidory z puszki, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażymy 5-10 minut tak, aby woda nieco odparowała i sos przesiąkł przyprawami - odstawiamy na bok.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Do brytfanny wrzucamy po kolei chrupki Nachos - dość sporo, usmażone mięso wołowe, posypujemy fasolę z puszki oraz pokrojoną w cienkie plasterki papryką. Na to nakładamy ser Cheddar (starty albo plasterki), następnie pokrojoną cebulę oraz kawałki papryczek Jalapeno. Z papryczkami radziłbym ostrożnie. Dzielić tak, aby wyszło około 8-10 plasterków na porcję - są dość pikantne. Całość doprawić ostrą papryką i włożyć do piekarnika na około 10 minut - aż ser się stopi i nieco się zarumieni. Następnie wyjmujemy brytfankę z piekarnika, nakładamy danie na talerz, a obok kładziemy 2 łyżeczki śmietany. Śmietana super łagodzi pikantne potrawy oraz jest zarazem wspaniałym "dipem" do zamaczania Nachos.

Danie jest dość pikantne, coś na wzór "meksykańskiego żarcia". Zalecane zimne piwko do popicia...

Smacznego!

PS. Przepraszam za wersję angielską nazwy, ale danie jadałem dość często w Anglii i za nic w świecie nie znam polskiego odpowiednika.
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 23 lutego

Do portu w Akrze zawinął "Borobudur", replika starożytnego statku ludów zamieszkujących Indonezję, co potwierdziło tezę, że dzisiejsi budowniczowie nie zapomnieli rzemiosła żeglarskiego. Rejs z Dżakarty trwał 7 miesięcy, a statkiem dowodził Philip Beal.
poniedziałek, 23 lutego 2004
Zmarł nestor polskiego żeglarstwa Zygmunt Twardowski, pracownik Gdańskiej Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu. W latach 1956-1957 był mistrzem Polski w klasie Finn, później prowadził kadrę narodową w tej klasie.
niedziela, 23 lutego 2003
Kpt Krzysztof Baranowski na jachcie "Polonez" opłynął przylądek Horn jako pierwszy polski żeglarz-samotnik.
piątek, 23 lutego 1973
Odbył się w Warszawie pierwszy powojenny, a XV z kolei Sejmik PZŻ; na prezesa PZŻ wybrano Kazimierza Białkowskiego.
sobota, 23 lutego 1946
Urodził się Juliusz Sieradzki, jachtowy kapitan żeglugi wielkiej, uczestnik olimpiady w Kilonii (1936 r.), projektant małych jachtów mieczowych, także jachtu kabinowego "Farys". Konstruktor popularnej Omegi (1942 r.). Był pierwszym mistrzem Polski w klasi
piątek, 23 lutego 1912