TYP: a1

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

sobota, 25 grudnia 2010
TJ
Kiedy brakuje Ci czasu, kiedy chcesz zrobić coś dobrego a zarazem prostego nie ma chyba lepszego dania niż makaron, ze szpinakiem i serem pleśniowym. Danie wręcz banale w przygotowaniu.

Składniki:
opakowanie mrożonego szpinaku (450 - 500g)
makaronu 500 g (może być np penne)
ser pleśniowy np lazur turek niebieski
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Rozbij mrożonkę na małe kawałki, a następnie wrzuć całą zawartość opakowania na rozgrzany olej. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. W międzyczasie, do osolonej gotującej się wody wrzuć makaron. Gdy szpinak już zmięknie, przypraw go solą i pieprzem, a na koniec, tuż po zdjęciu z kuchenki, dodaj do niego kawałki sera pleśniowego. Makaron przełóż na talerze, wyłóż na niego przygotowany szpinak i gotowe!

Rada:
Podczas podróży z mrożonkami rożnie bywa. Możemy zakupić oczywiście świeży szpinak. Jak go przyrządzić?
Bardzo prostym sposobem na ugotowanie szpinaku jest rozgrzanie patelni (bez tłuszczu) i wrzucenie na nią mokrych po myciu liści szpinaku.
Mieszaj szpinak przekładając jego warstwy z dołu do góry. Szpinak jest gotowy gdy całkiem straci swoją jędrność - czas gotowania to około 2 min.
Pamiętajcie, aby dokładnie wypłukać szpinak. Nie ma nic gorszego niż ziarenka piasku w daniu głównym.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 14 sierpnia

Zakończyła się wyprawa jachtu "Dar Opola" (zwana wyprawą "Koral") na Morze Czerwone. Wyprawą na trasie Aden (start 30.12.1959 r.)-Gdynia dowodził Kapitan Bolesław Kowalski. Plonem wyprawy było tysiące eksponatów, które wzbogaciły pracownie uniwersyteckie
niedziela, 14 sierpnia 1960
Urodził się Adam Wolff, doktor nauk historycznych, profesor Polskiej Akademii Nauk, kapitan jachtowy i żeglarz regatowy, olimpijczyk z 1928 r., współtwórca polskiego żeglarstwa regatowego, autor wielu publikacji żeglarskich
poniedziałek, 14 sierpnia 1899
Z Dżakarty w kierunku Australii wypływa Abel Tasman
czwartek, 14 sierpnia 1642