Argentyna to kraj tanga, piłki nożnej i najlepszej na świecie wołowiny.
Argentyna jest drugim co do wielkości krajem w Ameryce Południowej i 8. na świecie. Państwo leży nad Południowym Atlantykiem. Od północy graniczy z Paragwajem i Boliwią, od północnego-wschodu z Brazylią i Urugwajem, a od zachodu i południa z Chile. Argentyna rości sobie również prawa do Falklandów i części Antarktydy. Nazwa "Argentyna" pochodzi od łacińskiego słowa argentum czyli srebro, którym Indianie obdarowali hiszpańskich rozbitków. Językiem urzędowym w Argentynie jest hiszpański.
Argentyńskie wybrzeże ma długość 4 665 km i jest chętnie odwiedzane przez turystów ze względu na występowanie piaszczystych plaż, wydm i klifów. Szelf kontynentalny u wybrzeży Antarktydy jest wyjątkowo szeroki. Ta płytka część Oceanu Atlantyckiego jest nazywana Morzem Argentyńskim. Znajdują się tu bogate łowiska. Główne prądy morskie, które wpływają na klimat wybrzeży Argentyny to ciepły Prąd Brazylijski i zimny Prąd Falklandzki (odnoga Dryfu Wiatrów Zachodnich). Te dwa prądy morskie na przemian oddziałują na klimat i nie pozwalają na spadek temperatury w wyższych szerokościach geograficznych.
Większa część obszaru znajduje się w strefie klimatów umiarkowanych. Na północy występują upalne i wilgotne lata oraz suche zimy z okresowymi suszami. Środkową Argentynę cechują gorące lata z częstymi burzami i chłodne zimy. Na południu występują ciepłe lata i mroźne zimy z intensywnymi opadami śniegu. Wyżej położone tereny cechuje klimat górski. W południowych regionach Argentyny występują od listopada do lutego długie dnie (nawet do 19 godzin), natomiast od maja do sierpnia dni są krótkie, a noce długie.
Kuchnia argentyńska wywodzi się z kuchni kontynentalnych, przede wszystkim hiszpańskiej. Podstawą kuchni jest mięso, zwłaszcza wołowina, ale także baranie, cielęce, kozie i indycze. Najpopularniejszym sposobem przyrządzania mięsa jest grillowanie. Do popularnych dań należą asado - pieczeń z różna, parillada - wołowina pieczona na grillu czy carbonada - gulasz z wołowiny, ryżu, ziemniaków, batatów, kukurydzy, dyni, posiekanych jabłek i brzoskwiń. W kuchni argentyńskiej przygotowywane są również rozmaite sałatki oraz pierogi (empanadas) nadziewane np. wołowina, serem i warzywami. Pije się najczęściej soki owocowe lub yerba mate - lokalną odmianę herbaty. Argentyna słynie ze swoich win.