Malezja leży w Azji Południowo-Wschodniej. Państwo zajmuje Półwysep Malajski i fragment wyspy Borneo. Obie części, nazywane Malezją Zachodnią i Malezją Wschodnią, oddziela Morze Południowochińskie. Na Półwyspie Malajskim graniczy z Tajlandią i Singapurem, a na wyspie Borneo - z Brunei i Indonezją. W skład terytorium Malezji wchodzą również niewielkie przybrzeżne wyspy: Penang i Tioman w Malezji Zachodniej, Banggai i Labuan w Malezji Wschodniej. Malezja zajmuje obszar 330 tys. km2, czyli niewiele większy od Polski. Stolicą Malezji jest Kuala Lumpur.
Linia brzegowa Półwyspu Malajskiego jest słabo rozwinięta, występują tu głównie wybrzeża mangrowe. Linia brzegowa Malezji Wschodniej jest bardziej rozwinięta, szczególnie w jej zachodniej części, a także na wschodnim wybrzeżu, gdzie występują wcinające się w głąb lądu zatoki. Wybrzeże na Borneo jest w większej części wyrównane i piaszczyste, ale we wschodniej części znajdują się klify.
Największym zbiornikiem wodnym, do którego dostęp ma Malezja, jest Morze Południowochińskie. Po zachodniej stronie Półwyspu Malajskiego znajduje się Morze Andamańskie i Cieśnina Andamańska, które są częścią Oceanu Indyjskiego. Po wschodniej stronie półwysep oblewa Morze Południowochińskie i Zatoka Tajlandzka, które należą do Oceanu Spokojnego. Cieśnina Johor stanowi morską granicę między Malezja i Singapurem. Zachodnie wybrzeża Malezji Wschodniej oblewa Morze Południowochińskie. Północno-wschodnie wybrzeże leży nad Morzem Sulu, a południowo-wschodnie nad Morzem Celebes. Pomiędzy południowymi wybrzeżami Borneo a Sumatrą znajduje się Cieśnina Karimata.
Malezja leży w klimacie zwrotnikowym monsunowym, co oznacza, że jest tu gorąco i wilgotno przez cały rok. Opady sięgają 3000 mm rocznie, a średnia temperatura powietrza wynosi 27°C. Od maja do września w Malezji wieje monsun południowo-zachodni, natomiast od listopada do marca - przynoszący większe opady monsun północno-wschodni.
W kuchni malezyjskiej można odnaleźć wpływy kuchni chińskiej, indonezyjskiej i indyjskiej. Głównymi jej składnikami są ryż, makaron i mleko kokosowe. Makaron i ryż podawane są najczęściej w postaci podsmażanej (smażone kluski - mee goreng, zasmażany ryż - nasi goreng). Na obiad podawana jest najczęściej zupa wonton i potrawy z ryżem, makaronem, curry, rybami, owocami morza lub pieczonym mięsem. Najbardziej znanym daniem kuchni malezyjskiej jest satay - grillowane kawałki mięsa, nadziane na patyczki bambusowe.