Litwa jest położona w środkowej części Europy, nad Morzem Bałtyckim. Państwo graniczy od północy z Łotwą, od południowego wschodu z Białorusią, a od południowego zachodu z Polską i Okręgiem Kaliningradzkim (Rosja). języka. Podróż nie wymaga też długich przygotowań. Wystarczy wsiąść do samochodu lub autobusu.
Długość wybrzeża Litwy wynosi 99 km, z czego niecałe 40 km jest otwarte na Morze Bałtyckie. Pozostałą część wybrzeża oddziela od otwartego morza Mierzeja Kurońska. Ten osobliwy fragment wybrzeża, objęty ochroną Parku Narodowego, oraz Kłajpeda i mniejsze kurorty jak Pervalka, Preila czy Połąga, mogą być przystankiem w żeglarskiej drodze do Łotwy, Estonii, Szwecji i Finlandii. Wybrzeże jest piaszczyste, wyrównane. Największym portem Litwy jest Kłajpeda. Miasto leży nad przesmykiem, przez który Zatoka Kurońska łączy się z Morzem Bałtyckim.
Litwa leży w strefie klimatu umiarkowanego, który wraz z odległością od morza zmienia się od morskiego do kontynentalnego. Średnie miesięczne temperatury powietrza na wybrzeżu wynoszą od -2.5°C w styczniu, do 16°C w lipcu. W Wilnie, które jest położone w głębi kraju, średnie temperatury wynoszą odpowiednio -6°C i 16°C. Średnia roczna suma opadów sięga 800 mm na wybrzeżu, 900 mm na Wysoczyźnie Żmudzkiej i 600 mm we wschodniej części kraju. Gwałtowne burze są częste w strefie wybrzeża.
W kuchni litewskiej zaznaczają się wpływy kuchni polskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, białoruskiej, a także wpływy tatarskie i żydowskie. Powszechne są tu potrawy z ziemniaków i mięsa. Na Litwie najczęściej używa się takich przypraw jak pieprz, gałka muszkatołowa czy kolendra oraz lokalnych ziół: mięty i kminku. Najbardziej znaną litewską potrawą są cepelliny - pyzy z ziemniaków nadziewane najczęściej mięsnym farszem. Najpopularniejsze potrawy z ziemniaków to: kugielis (zapiekanka kartoflana), szwilpikaj (kartoflane pałeczki) i wiedierie (kartoflane kiełbaski). Na Litwie można także skosztować różnych rodzajów chleba: np. z kminkiem, miodem, trawami, rodzynkami. W państwie istnieje też kilkaset rodzajów sera. Najsłynniejszym napojem alkoholowym jest miód pitny o nazwie Żalgiris.